103- השף היומי – זוהר הסולם בראשית – שטו-שטז למתקדמים
"הסולם"- http://hasulam.co.il. בפייסבוק – http://facebook.com/hasulamsוַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הַתַּנִּינִם
מדוע ברא ה' נפרדות בעולם?
התשובה: קיבלנו פרטיות גדולה בכדי לייצר קשר עם הבורא. הרצון הופך להיות רק אמצעי, חומר גלם ליצירת האהבה, אך כעת בוחנים את הכוונות! האם היגיעה שלך היא לשם שמים או חלילה לפרטיות.
וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הַתַּנִּינִם הַגְּדֹלִים, שהם לוויתן ובת זוגו, ואת כל נפש החיה הרומשת, זו היא נפש של אותה החיה הרומשת לד' רוחות העולם. לוויתן לשון לוי, קו שמאל שהורס כל מה שפוגש בדרך, זו לילית שמנתקת את הרצון מהקשר לבורא, ומדגישה את הפרטיות באדם.
שָׁם אֳנִיּוֹת יְהַלֵּכוּן לִוְיָתָן זֶה יָצַרְתָּ לְשַׂחֶק בּוֹ. אוניות לשון האני של האדם, שהולך עם המים ומגדיל את צד השמאל. לְשַׂחֶק בהם — כלומר לצחק בהם, כמו וַתֹּאמֶר שָׂרָה צְחֹק עָשָׂה לִי אֱלֹהִים — נתן לי קו שמאל, כדי שבני אדם המתהלכים בים, במלכות, יפגשו את השמאל ויוכלו להשתמש בו. בעת המפגש עם הרצון הגדול לקבל, נבחן האדם כיצד מתמודד איתו. אין מנוס, בלי קו שמאל אין ברכה, לכן כשיעקב צריך לקחת את הברכות מיצחק, לקח איתו את הלבושים של עשיו.
ומי בודק את כוונתו? וְאֵת כָּל-עוֹף כָּנָף לְמִינֵהוּ היינו אותם המלאכים שכתוב עליהם כִּי עוֹף הַשָּׁמַיִם יוֹלִיךְ אֶת-הַקּוֹל וּבַעַל הכְּנָפַיִם יַגֵּיד דָּבָר. כלומר המלאכים הרואים את מעשי בני אדם ומעלים אותם לבית דין של מעלה. בודקים הם מאיזה טעם הייתה עבודת האדם, האם לשם שמים או לתועלת עצמו, ולכן גם כתוב גַּם בְּמַדָּעֲךָ מֶלֶךְ אַל-תְּקַלֵּל, דהיינו מלכו של עולם, כי עוף השמים יוליך את הקול למעלה, ואין להסתתר בזיוף. אפילו אם מעשיך טובים, וכוונותיך אינם טובים — יראה זאת המלאך ויוליך את הקול — הכוונה של האדם לבית דין למעלה.
הכן קיבלנו צד שמאל עם רצון גדול לפעול — וכעת תיבדק הכוונה. נתת לוויתן לשחק בו, תאוות ורצון ליהנות, אחרת לא ניתן להתגבר ולעבוד בעלמ"נ להשפיע.
לסיכום הפתרון: הַמַּזְכִּירִים אֶת ה' אַל דֳּמִי לָכֶם. מי שמזכיר את השם, לומד בלילה וקונה כוח אמונה, בחינת וֶאֱמוּנָתְךָ בַּלֵּילוֹת, אַל לו לפחד מקו שמאל. דווקא כשמתעורר קו שמאל וישנה סכנה, התבלין הוא ללמוד תורה, כפי שאומרת הגמרא קידושין ל כך הקב"ה אמר להם לישראל: בני בראתי יצר הרע ובראתי לו תורה תבלין ואם אתם עוסקים בתורה אין אתם נמסרים בידו. כל הלוויתן שבא לצחק בו — זהו מקום האימון לרכישת האמונה, במקום החשוך בלילה, ואז לא תהיה בעיה עם הקול שמוליך את האמת, עם כוונה בעלמ"נ להשפיע.