026- הדף היומי בזוהר הסולם – משפטים – עו-עח למתקדמים |☆ תגיות: תשובה, דוד המלך
מִּשְׁפָּטִים עו – עח
הַסַבָּא
דוד המלך מלמד אותנו דרכי תשובה.
גם בפרשת אוריה החיתי ובת שבע, מוכן היה לקבל על עצמו כאילו חטא, אמר להקב"ה: למען תצדק בדוברֶך תזכה בשופטֶך. ולא יהיה לו פתחון פה לומר לפניך, בחָנֵני ה' ונַסֵני. דוד היה הבדחן של המלך, ואע"פ שהיה בצער, כיוון שהיה לפני המלך, חזר לבדחנות שלו כמו שהיה, כדי לשמח את המלך.
כמו כן כאשר שִׁמְעִי בֶן-גֵּרָא עמד וקילל את דוד ועבדיו, (שמואל ב): וְכֹה-אָמַר שִׁמְעִי, בְּקַלְלוֹ; צֵא צֵא אִישׁ הַדָּמִים, וְאִישׁ הַבְּלִיָּעַל. כבש דוד את כעסו בהבינו שהכל מהשם יתברך, וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ, מַה-לִּי וְלָכֶם בְּנֵי צְרֻיָה; כי (כֹּה) יְקַלֵּל, וכי (כִּי) יְהוָה אָמַר לוֹ קַלֵּל אֶת-דָּוִד, וּמִי יֹאמַר, מַדּוּעַ עָשִׂיתָה כֵּן. צדיק מצדיק תמיד את הבורא, ולא זו בלבד, אלא גם יודע שכל מה שקורה לו בא לטובתו. מוכן לקחת על עצמו ביזיונות בלי לחפש תירוצים, ומקבל שהכל בא בהשגחה פרטית – מכאן נובע כוח התשובה.
רמה) כתוב: כִּי יְהוָה, עֵינָיו מְשֹׁטְטוֹת בְּכָל הָאָרֶץ לְהִתְחַזֵּק עִם-לְבָבָם שָׁלֵם אֵלָיו. אלו הן נקבות. וכתוב: עֵינֵי יְהוָה, הֵמָּה מְשׁוֹטְטִים בְּכָל-הָאָרֶץ. אלו הם זכרים. כי יש בהם בחינת זכר ונקבה. דוד אמר, והרע בעיניך עשיתי. הלוא, לפני עיניך, היה צריך לומר? אלא, אמר דוד, במקום שחטאתי, בעיניך היה, כי הייתי יודע, שעיניך מוכנים ועומדים לפניי. ולא החשבתי אותם. הרי החטא שחטאתי ועשיתי, היה בעיניך. עין היא מדרגת החוכמה, ומוזר שלכאורה אומר דוד שחטא בבת שבע.
רמו) למען תצדק בדוברֶך תזכה בשופטֶך. ולא יהיה לו פתחון פה לומר לפניך, בחָנֵני ה' ונַסֵני. כל אומן כשמדבר, מדבר באומנותו. דוד היה הבדחן של המלך, ואע"פ שהיה בצער, כיוון שהיה לפני המלך, חזר לבדחנות שלו כמו שהיה, כדי לשמח את המלך. בדחן זה אור של חוכמה, ועדיין יש בזה סכנה מאחר ובדחנות עלולה להביא לערווה.
רמז) אמר: ריבון העולם, אני אמרתי בחנֵני ה' ונסֵני, ואתה אמרת שלא אוכל לעמוד בנסיונך. הרי חטאתי למען תצדק בדוברך, ויהיה דברך אמת, כי אם לא חטאתי, היה הדבר שלי אמת ודברך בריק. עתה שחטאתי, כדי שדברך יהיה אמת, נתתי מקום להצדיק דברך, משום זה עשיתי, למען תצדק בדוברך תזכה בשופטך. כי חזר דוד לאומנותו, ואמר בתוך צערו, דברי בדחנות אל המלך. שורש הבדחנות הוא הפירוק והיפוך, דהיינו מסתכלים על פרטים ומערבבים את הקשר ביניהם, או שפרט לא צפוי מופיע פתאום.
רמח) למדנו, לא היה דוד ראוי לאותו מעשה, כי אמר, וליבי חלל בקרבי. כך הוא, אבל אמר דוד, בלב יש ב' היכלות, באחד דם ובאחד רוח. אחד הצד השמאלי המלא דם, משכן ליצה"ר, וליבי אינו כן, כי ריקן הוא, ולא נתתי משכן לדם הרע להשכין בו היצה"ר. וליבי ודאי חלל בלא שוכן רע. וכיוון שכן, לא היה דוד ראוי לחטא שחטא. אלא כדי לתת פתחון פה לרשעים, שיאמרו, דוד המלך חטא וחזר בתשובה כפי שהיה עם אדם הראשון, שדוד קיבל את 70 שנותיו ממנו להשלים את התיקון, ועשה כמעשה אבותיו, ומחל לו הקב"ה, כש"כ שאר בני אדם. וע"ז אמר דוד: אֲלַמְּדָה פֹשְׁעִים דְּרָכֶיךָ וְחַטָּאִים, אֵלֶיךָ יָשׁוּבוּ. אמר דוד שאם הוא הצליח לחזור בתשובה, כל אחד יוכל.
רמט) ודוד עלה במעלה הזיתים עולה ובוכה. וראש לו חפוי והוא הולך יחף. למה? אלא עשה עצמו נזוף, כדי לקבל עונש, והעם היו רחוקים ממנו ד' אמות שלא היו במדרגתו. אשרי העבד שכך עובד לאדונו, ונודע בחטאו, כדי לשוב ממנו בתשובה שלמה. מי שאינו מכיר בחטאו אין לו איך לשוב בתשובה.
רנ) מה שעשה לו שמעי בן גרא היה יותר, מכל הצרות שעברו עליו עד היום ההוא, ודוד לא השיב כנגדו דבר. כי היה יפה לו, ובזה התכפרו עוונותיו.
רנא) שמעי תלמיד חכם היה, וחכמה רבה הייתה בו, למה יצא אל דוד ועשה לו מה שעשה? אלא ממקום אחר היה הדבר, והכניס לו הקב"ה דבר זה בליבו. וכל זה עשה לתועלת לדוד. כי ההוא שעשה לו שמעי, גרם לו לחזור בתשובה שלמה, ושיבר ליבו בשבירה רבה, ושפך דמעות רבות מתוך ליבו לפני הקב"ה. וע"כ אמר: כי ה' אמר לו קַלל. ידע שממקום אחר עליון ירד הדבר.
רנב) שני ציוויים ציווה דוד לשלמה בנו. אחד של יואב, ואחד של שמעי, עם שאר הציוויים שציווה אותו. של יואב, שכתוב: וְגַם אַתָּה יָדַעְתָּ אֵת אֲשֶׁר-עָשָׂה לִי יוֹאָב בֶּן-צְרוּיָה. דבר סתום היה, שאפילו שלמה לא היה לו לדעת. אלא משום שידעו אחרים, נודע לשלמה. ע"כ אמר, וגם אתה ידעת. מה שלא היה ראוי לו לדעת.
רנג) של שמעי, שכתוב: וְהִנֵּה עִמְּךָ שִׁמְעִי בֶן-גֵּרָא בֶן-הַיְמִינִי. והנה עימך, שהוא מוכן לך תמיד, כי רבו היה. ומשום זה לא אמר על יואב, והנה עימך יואב. אבל שמעי זה, שנמצא עימו תמיד, אמר והנה עימך.
רנד) וַיִּשְׁלַח הַמֶּלֶךְ, וַיִּקְרָא לְשִׁמְעִי, וַיֹּאמֶר לוֹ בְּנֵה לְךָ בַיִת בִּירוּשָׁלִַם, וְיָשַׁבְתָּ שָׁם; וְלֹא-תֵצֵא מִשָּׁם, אָנֶה וָאָנָה. איפה החכמה של שלמה המלך בזה? אלא הכול בחכמה עשה, ולכל הצדדים השגיח, כי חכם היה שמעי, ואמר שלמה, אני רוצה שיתרבה התורה בארץ ע"י שמעי, ולא ייצא לחוץ.
תגיות: תשובה, דוד המלך
שאלות לחזרה ושינון בזהר משפטים עו-עח
1. האם עיניים זה לשון זכר או נקבא? הסבר.
2. מהו שאומר דוד "הרע בעיניך עשיתי" מדוע לא לפני עיניך? ואיך שזה קשור לבת שבע?
3. מה היתה הבדחנות של דוד המלך ומדוע התבדח עם הקב"ה?
4. מה ההסבר של הזהר באות רנ"ח לכך שהיתה תועלת בחטא דוד המלך?
5. מדוע הלך דוד המלך במעלה הזיתים בוכה, ראש לו חפוי ויחף?
6. כיצד עזר לדוד הבזיונות שספג משמעי בן גרא ומה אנו לומדים מזה?
7. מה הדרך הנכונה להסתכל על בזיונות לפי אות רנ"א?
8. מה היתה חוכמתו של שלמה בהתנהגותו עם שמעי כמצות אביו?
אתר הבית- http://hasulam.co.il
אתר ספר הרב: http://parasha.pw
פייס הרב: http://adamsinay.net
הזוהר היומי: http://zoharyomi.net
אתר התע"ס: http://kab.li
חנות ספרי קבלה: http://kabbala.co
קורסים נבחרים: http://moodle.hasulam.co.il
קבלה למתחיל: http://goo.gl/zGAtcv
טיפ זוגי קבלי: https://goo.gl/cg1T8Y
ניוזלטר שבועי: http://goo.gl/uQl5qR
אפליקציית הסולם: http://www.hasulam.co.il/ap
הרב אדם סיני: http://goo.gl/B4Pfwl
צור קשר: http://goo.gl/81NR6h
פייסבוק –
http://facebook.com/hasulams