063- הדף היומי – זוהר הסולם בראשית – רלג-רלד למתקדמים

063- הדף היומי – זוהר הסולם בראשית – רלג-רלד למתקדמים

"הסולם"- http://hasulam.co.il. בפייסבוק – http://facebook.com/hasulams

מאמר וַיִּבֶן יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הַצֵּלָע

מצפים לגאולה ולבית המקדש, לא בכדי לכפר עוונות, אלא בכדי להגיע לקשר של אהבה עם ה' !

וַיִּבֶן יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הַצֵּלָע אֲשֶׁר-לָקַח מִן-הָאָדָם לְאִשָּׁה וַיְבִאֶהָ אֶל-הָאָדָם. כאן נרמז סוד הייבום שאמרו בו, כיון שלא בנה שוב לא יבנה, וז"ש אֲשֶׁר לֹא-יִבְנֶה אֶת-בֵּית אָחִיו. אבל בבניית בית המקדש לגבי הקב"ה לא שייך לומר, כיון שלא בנה שוב לא יבנה. וזהו שכתוב בּונֵה יְרוּשָׁלַיִם ה' מד' אותיות הוי"ה נבנית השכינה הנקראת ירושלים.

ממשיך הזוהר ומשווה את בניית הצלע מאדם לבניית המשכן על דרך שכתוב וּלְצֶלַע הַמִּשְׁכָּן הַשֵּׁנִית. המקדש יבנה בשיתוף כוח הבורא והנברא, שאלמלא ה' יעזור לו אינו יכול לו. ה' יוריד את בית המקדש מלמעלה, אך רק לאחר שאנו נתקן ונעשה את כל צד ההתכללות השייך לנו.

אומר בעל הסולם לא נותנים לאדם מה שהוא יכול להשיג לבד, שאמר קהלת: כֹּל אֲשֶׁר תִּמְצָא יָדְךָ לַעֲשׂוֹת בְּכֹחֲךָ עֲשֵׂה. השם יתברך את חלקו וודאי נותן, עלינו לספק את חלקנו — "ולאמר לציון עמי אתה" – אל תקרא עַמִּי אלא עִמִּי, דהיינו בשותפות. אני התחלתי הבריאה נתתי רצון לקבל ואתם גומרים אותה.

אם כן מדוע נחרבו שני בתי המקדש הראשונים?
עונה – כי בית הראשון נבנה ע"י בן אדם, דהיינו שלמה, ובית זה האחרון נבנה על ידי הקב"ה. אִם-יְהוָה לֹא-יִבְנֶה בַיִת שָׁוְא עָמְלוּ בוֹנָיו בּוֹ. אמנם לבית ראשון ושני שלא נבנו ע"י ה' לא היה קיום, אך כן היה תפקיד הכרחי לתהליך לקראת הגאולה, מתוך שלא לשמה יבואו לשמה.

עבודתנו לפני גמר תיקון היא על תשע ספירות, והשם ישלים את תיקון הספירה העשירית — המלכות, את לב האבן, כפי שמבטיח הנביא וַהֲסִרֹתִי אֶת-לֵב הָאֶבֶן מִבְּשַׂרְכֶם וְנָתַתִּי לָכֶם לֵב בָּשָׂר.
בהמשך ההשוואה בין המשכן לאדם ראשון — שאף הוא נבנה מ-ט ספירות, כך גם שני המקדשים שנחרבו, שהם רק בחינת אמצעי ולא מטרה. נחרבו מפני שמעורבים בהם ערב רב — כוחות באדם שעל מנת לקבל.
בגאולה כבר תהיה שמירה מיוחדת: וַאֲנִי אֶהְיֶה-לָּהּ נְאֻם-יְהוָה חוֹמַת אֵשׁ סָבִיב וּלְכָבוֹד אֶהְיֶה בְתוֹכָהּ, כלומר שנעשית חומת אש סביב ירושלים, לשמירה מפני הערב רב, ה' יוריד אותה בסו"ה ירושלים הבנויה כעיר שחוברה לה יחדיו לנצח.

כל אחד צריך להחזיק בתקווה אמיתית שיוכל לקבל אהבה זו של לב האבן בגמר תיקון.