001- הדף היומי בזהר הסולם – תזריע א-ג -שיעור השקפה
תזריע א-ג
עַל מִשְׁכָּבִי, בַּלֵּילוֹת
רבי אלעזר פתח: עַל-מִשְׁכָּבִי, בַּלֵּילוֹת, בִּקַּשְׁתִּי, אֵת שֶׁאָהֲבָה נַפְשִׁי; בִּקַּשְׁתִּי, אֵת שֶׁאָהֲבָה נַפְשִׁי. שואל במשכבי צריך היה לומר, אלא כנסת ישראל אמרה לפני הקב"ה, וביקשה ממנו על הגלות, משום שהיא יושבת בין שאר העמים עם בניה, ושוכבת לעפר כמו הנחש, היינו שכל התענוג נמשך לרצון לקבל. הגלות היא בחינה של שהייה בין אומות העולם, כלומר בתוך רצונות של נפרדות, במקום להיות במקום היחד הנפשי בקשר עם הקב"ה.
אֵשֶׁת חַיִל מִי יִמְצָא
אֵשֶׁת חַיִל זו כנסת ישראל. וְרָחֹק מִפְּנִינִים מִכְרָהּ בָּטַח בָּהּ, לֵב בַּעְלָהּ וְשָׁלָל, לֹא יֶחְסָר. בעלה זהו הקב"ה, שמשום זה הפקיד אותה את השכינה על העולם שיתנהג על ידה, כל הנשק שלו הפקיד בידה. וע"כ, ושלל לא יחסר. שכל הכוחות לעשות מלחמה ולהכניע הס"א, נתן בידיה, שעי"ז מוציאה הניצוצים הקדושים, שנפלו לחיצונים בסיבת החטא, ומחזרת אותם לקדושה. ואלו ניצוצים קדושים, מכונים שלל, שלל המלחמה. כשאדם מרגיש קושי שאינו יכול להתגבר, עליו לחפש במקום שהכוחות ניתנו ליחד, לשכינה הקדושה, ורק אם יעזוב את פרטיותו יוכל להתחבר לכלל, לשכינה. וְרָחֹק מִפְּנִינִים מִכְרָהּ אומר שמי שאינו רוצה להיות ולהרגיש חלק מהיחד, נמכר לאומות העולם, לרצונות נוכריים, וכך סודות התורה לא ידברו אליהם.
וְשָׁלָל, לֹא יֶחְסָר – לכן מי שלא שואף לשכינה הקדושה, שעוזב את הרצון לכלל, אין הוא יכול להשיג את השלל, את הפנינים הנמצאים בפנימיות התורה. וכך יבבה אםסיסרא כשהובס ואמרה: הֲלֹא יִמְצְאוּ יְחַלְּקוּ שָׁלָל.