תיקוני הזוהר – עמוד קכה-קכו | שיעור 108
י"ב צירופי הויה שיעור 106 107
בטומאה הנקבה משתלטת על הזכר, כלומר הבריאה באה כביכול לפני הבורא, שזה בלתי אפשרי. זהו הצירוף של ה ו ה י, שאות ה היא הנקבה מקדימה לאותיות הזכר ו י תופעה זו מייצרת בעולם דין, מיתה ועוני. זהו דין לנפש, גאווה שמביאה למחשבה שהפרט גדול יותר מהמאציל. כאן מרגיש האדם בודד, ואין לו על מי לסמוך.
ריב) לית הוי״ה דלא וכו': אין שום צרוף משם הוי״ה שאינו מראה על סוד עליון. הוה״י היינו צרוף הפוך הוא כשבחינות הנקבות דהיינו ההי״ן שבשם שולטות על בחינות הזכרים שהם י' ו׳ של השם ואז נראה דין בעולם ומיתה ועוני. וזה הוא הסוד שהפך משה שמו של הוי״ה והרג את המצרי שנאמר בו ואמרו לי מה שמו מה המצרי מזלזל בשם שלו, מחשיב רק את הרצון לקבל לעצמו, ומשה ראה שלא יצא ממנו כלום. התיקון לגאוותן הוא שבירתו. בסדר ישר המורה רחמים ומשה הפך אותו למפרע כעין זה מה שמו מה לי והצרוף הוא הוה״י. ונקוד שלו הוא ה' בקמץ ו׳ בשבא ה׳ בקמץ י׳ בחירק להיות המצרי זלזל בשמו, ואמר מה שמו מה יכול לעשות לי אמר הרוג אותו בו, עיין בזהר אמור (אות שי״ח וז״ל) כמה דאוקמוה דכתיב הלהרגני אתה אומר דהא בשמא קדישא שאמר קטיל ליה משה. ואם אותיות השם הן בסופי תיבות, הנקודות הן מראשי התיבות.
הנה המפרשים לכתבי האריז"ל הקשו כאן שלכאורה נראה דברי רבינו האריז״ל כסותרים זה את זה ח״ו כי בשער הפסוקים (פרשת שמות סימן ב׳) כתוב על הפסוק מי׳ שמך׳ לאיש׳ שאותיות הסופיות שלו, מצטרפות לשם יכ״ש, שהוא שם אחד משם מ״ב של אנא בכח ויוצא מן המלים יחודך כבבת שמרם. וכתב שם וז״ל, והוא אחד משם בן מ״ב להודיע כי בשם זה של יכ״ש הרג את המצרי וכו' וזה שאמרו רז״ל מלמד שהרגו בשם המפורש וכו' ולעתיד לבוא ישתמש בו וז״ס מה שאמר הכתוב עד כי יבוא שילה בגימטריא משה וישתמש בו בשם הרמוז בר״ת כי יבוא שילה ר״ת יכ״ש ובשער מאמרי רז״ל (מסכת שבת דף ב׳ בד״ה ולהבין) כתוב וז״ל ובשם הזה היכה משה רבינו ע״ה את המצרי וכן אמר משה לדתן למה תכה רעך ר״ל מלת תכה שרמז לשם כה״ת בהפוך אתוון עכ״ל. והוא שם ע״ב.
וכן בשער רוח הקדש (דף מ״א יחוד ד׳) כתוב והנה הוא שם אחד משם בן ע״ב ויוצא מר״ת כל הנשמה תהלל וכו' וזהו השם שהזכיר משה רבינו ע״ה ויאמר לרשע למה תכה רעך וכו' ולכן הכה בהם מרע״ה את המצרי. א״כ בשם כה״ת הרגו ולא בשם יכ״ש.
והנכון הוא היות כי כל קומה שלימה היא כלולה מראש וגוף ושם מ״ב הוא ברישא וע״ב בגופא, והסתלקות האור מן הקומה אינה נעשה בבת אחת, אלא כדרך ביאת האורות שאינם באים בפעם אחת. וגם יש ערך הפוך בין כלים לאורות, כי האורות החשובים יותר נכנסים אחרונים ומצד הכלים הם נגדלים תחילה, ובסדר הפוך כאשר מסתלקים האורות, ואלה שאינם חשובים כל כך נכנסים בתחילה כמ״ש בזהר משפטים שמתחילה נכנס אור הנפש זכה יתיר יהבין ליה רוח וכו'. ובהסתלקות, האורות החשובים יותר מסתלקים תחילה ולכן אורות דראש נסתלקו תחילה ואור הגוף נכנס בראש, וזה נקרא קטנות קטן חושב רק על צרכי הגוף, אח״כ שמסתלק גם אור הגוף מן הראש אז היא הסתלקות גמורה בחינת מיתה. בהקדמה זו יובנו הדברים לפי סדר הכתובים, (שמות ב׳) ויהי בימים ההם וגו' וירא והנה איש מצרי וגו׳ קראו הכתוב איש היינו קומה שלימה של גדלות. ישנם 4 דרגות של אנוש, גבר, איש, אדם ויפן כה וכה כלומר שגילה את ב׳ היחודים: יחודא עלאה היינו כ״ה עשרים וחמש אותיות של שמע ישראל הוי״ה אלקינו הוי״ה אחד. ויחודא תתאה של המלכות, היינו כ״ד אותיות של ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד שאומרים בלחש מפני שהמלכות עדיין לא יכולה להיות גלויה ויש להישמר מהקליפות. הכולל אומר על העתיד לבוא, ועם הכולל הם כ״ה וביחד הן רומזות לשער הנ׳ שהוא בינה בסוד משה זכה לבינה לאמונה וע״י גילוי יחוד זה, וירא כי אין איש. כי בירר ממנו את ניצוץ נפשו והעלהו לקדושה בשם מ״ב היוצא מצרוף יחודך כבבת שמרם. העלהו לקדושה מהארה של הרשעות שהיתה באדם, ובירר ממנו את הניצוץ. הניצוץ הוא אור העב של הרשימה, היינו הכלי שנשאר לאחר ההסתלקות, ואז מקבל נהירו דקיק, הארה מרחוק ממנו מתקיימות הקליפות. וכאשר מעלים את הניצוץ הקליפה מפסיקה להתקיים מאחר ואינה מקבלת תענוג ועי״ז מת כי היתה הכאה שיש בה מיתה אבל כסדר הסתלקות כל קומת אור שמתחילה על ידי שם כה״ת שהוא שם ע״ב הכה אותו שע״ז נאמר ויך את המצרי ונסתלק אור הראש של נפשו, ונכנס אור הגוף לראשו ונתמעטה קומתו ואח״כ ע״י שם יכ״ש שהוא מ״ב בירר ממנו את נפשו לגמרי ונסתלק הארת הגוף מן הראש ומת, אז ויטמנהו בחול. מוזכרים שני שמות בהם הרג את המצרי. שלב ראשון ויך את המצרי להורידו מגדלות ע"י הכאה בשם תכה שמורידה את אור הג"ר, וע"י שם יכש מוריד גם את הארה המעטה
אחר כך ויצא ביום השני והנה שני אנשים עברים נצים ויאמר לרשע למה תכה רעך, שהוא שם ע״ב מאותיות כה״ת והמעיט קומתו מאור הג"ר ע״י הכאה זו מקומה שלימה לו״ק בלי ג״ר שהוא אור הגוף שנכנס בראש ואור הראש מסתלק לגמרי, אז ויאמר מי שמך לאיש שבסופו תיבות יכ״ש. כלומר כי חשש שיהרוג אותו לגמרי, כמ״ש הלהרגני אתה אומר וגו'. סופי התיבות מראים על תפקיד הפסוק, תחילת התיבה מראה על שורש התיבה, אמצע התיבה מראה על העוביות, סוג הרצון שמשתמשים בתיבה
ונמצא כי בעת שרוצה להודיע לנו באיזה שם הכה את המצרי כלומר התחלת התמעטות קומתו אומר שהיה בשם כה״ת משם ע״ב. ובעת שהמדובר הוא בהריגתו דהיינו גמר הכאתו ולהודיע לנו את השם שהרגו ובירר כל קומת אורו להסתלק לגמרי, אומר שזה היה בשם יכ״ש, משם מ״ב.
בכל אדם ישנם כל הבחינות המדוברות כאן. כאשר מלמד על הריגת המצרי, מלמד על האדם שבא להרוג את צד המצרי שבנפשו, צד הקליפה, הצד החושב רק על הפרטיות במקום לחשוב כיהודי אוהב השם.
שלב ראשון יש להשתמש בגבורה ולהכות את המצרי שבנפש, כלומר לוותר על התענוג שמרגשים בפרטיות, בתפיסת העולם הזה.
הכאה נפשית זו ניתנת רק ע"י האמונה, היא בחינת משה רבינו שבנפש. כלומר ויתור על התענוג בא מכוח הגבורה.
שלב שני להטמין בחול כלומר לומר שהוא כמו חול, לא שייך לקדושה, לא רק להתגבר, אלא לא להחשיב את זה ולא להאמין בתענוגות המצריים לגמרי. שלב ראשון להכות את התפיסה של התענוג החיצוני, שלב שני לבטל את האמונה הכוזבת שיש בתענוג זה משהו, אלא כולו כמו חול, לא מוכן אפילו לחשוב בתפיסה הגשמית המצרית.
בראשית בת ראשי שיעור 108
ריג) תקונא ה׳ בראשית וכו': תקון חמשי, בראשית כלומר במלת בראשית ישנו צירוף בת ראשי. סוד הכתוב אלה ראשי בית אבותם. בת, היינו מלכות, עלה העמידו בעלי המשנה (ב״ב קמא). בת בתחלה סימן יפה לבנים, היינו ו"ק דז״א. והיא, היינו מלכות היא אות י׳ מן אדנ״י מרגלית יקרה כלולה מכל הגוונים היינו ע״ס דז״א.
ריד) דאת י׳ מן וכו': כי אות י׳ של שם הוי״ה, לא תפוס בה שום צבע כלל, ז״ש אני הוי״ה לא שניתי, לא משתנה בשום צבע מן הספירות כלל. אלא מאיר בפנימיות הצבעים, בסוד ע״ס של אור ישר כי שם הוי״ה הוא כמו הנשמה בתוך גוף האדם, או כנר שבתוך ההיכל. ואות י׳ מן שם אדנ״י היא אבן ספיר לוקחת צבע תכלת ושחור מצד הדין דהיינו קו השמאל, שהוא דין. ומאיר בה אור לבן מצד הרחמים דהיינו קו ימין, שהוא רחמים וחסדים.
פירוש בראשית היא חכמה, וששת ימי בראשית הם חג״ת נה״י דז״א היוצאים מחכמה הנקראת ראשית. בסוד ברא שית וע״י עליית המלכות לראש א״א שמלכות עולה לנקבי עיניים נעשה הצירוף בת ראשי כי חג״ת נקראים ראשים ונקראים אבות בסו״ה אלה ראשי בית אבותם. וע״י עליית המלכות לראש א״א יצאו בינה ותו״מ לחוץ מראש א״א שהוא חכמה, בסו״ה ונהר שהוא בינה יוצא מעדן שהוא חכמה, וכל היציאה היתה להשקות את הגן היינו מלכות שנקראת גן לכאורה אין זו יציאה טובה, אך יציאת בינה לבחינת גרון תאפשר קבלה למלכות, שאין אפשרות לקבל את המחין בראש דאריך, כאן הייתה השבירה, וכעת החכמה סתומה, חכמה סתימאה, ורק ז"ת דבינה יכולים להעביר החכמה, כי לולא יציאת הנהר לחוץ מעדן לא היתה מלכות מוכשרת לקבל שום מוחין ומכש״כ שלא היתה באה לגמר תקונה.
בת ראשי היא מלכות שעלתה לבינה לנקבי עיניים, ע"י זה בינה יצאה מחוץ לראש, מלכות יכולה להתכלל בה ואז קבלה ממנה ניצוצי השפעה, ויכולה לקבל חכמה תחתונה
והנה אין הארת חכמה נמשכת ונגלית בשום פרצוף מן א״א עד הנוקבא דאצילות כי בנוקבא לבדה מתגלית חכמה ואין ז״א יכול להאיר בהארת חכמה זולת בעת הזווג עם הנוקבא, בסו״ה אשת חיל עטרת בעלה מעטרת אותו באפשרות לקבל חכמה מתוך כח ההתכללות. ובסו"ה ואת המלכות עלית על כלנה כי בה מתגלה הארת חכמה שזו מטרת הבריאה, לגלות את הטבת הבורא, ויש כאן יכולת לתת לנשמות הצדיקים, וזה שאמרו חז״ל בת תחלה היינו מלכות שנעשית לתחלה וראשית, סימן יפה לבנים חג"ת נהי של ז"א כי גם ז״א מאיר על ידה בהארת חכמה. היא בת ראשי אותה אוהב הקב"ה שהיא באה לגלות חכמה
והיינו דמפרש בגמרא איכא דאמרי דמרביא לאחאה כי הארת חכמה נקראת גדלות וו' קצות של זעיר אנפין שהם נקראים אחים אל מלכות, גדלים על ידה. כלומר צד הנקבה יכולה להגדיל את צד הזכר ואיכא דאמרי דלא שלטא ביה עינא בישא כי אור הזכר מאיר מלמעלה למטה בבחינת ג״ר ואור נקבה מושפע מלמטה למעלה בבחינת ו״ק, ועינים ה״ס חכמה ואם ז״א היה מאיר בהארת חכמה בלי זווג עם המלכות היתה הארתו מתפשטת מלמעלה למטה כטבע הזכר והיתה החכמה מגיעה אל החיצונים שזוהי שליטת עין רע, כמו שהיה בשבירת הכלים וחטא אדה״ר, וע״י התקון של בת תחלה גם הזכר אינו מאיר רק כטבע הבת מלמטה למעלה. ואין שום שליטה לעין רע. האור לא ניתן אלא ע"י זיווג דהכאה, שרק ע"י כח היחד, שיש נקבה מתוקנת אפשרי לקבל אור ונודע שאין אור נמשך מא״ס ב״ה אלא ע״י זווג דהכאה מאור העליון שה״ס ע״ס דאו״י שנקראים הוי״ה, על המסך שבכלי מלכות המעלה ע״ס דאו״ח ממטה למעלה הנקראים אדנ״י ומלבישים את עשר הספירות של אור הישר, ואח״ז מתרחב מקבל כלי השפעה לקבלת האור דרך חסדים כלי המלכות ומתפשט מלמעלה למטה, שבזה נתלבשו האורות בכלים דהיינו בתוך אור חוזר ההוא, וזה אמרו ואיהי י׳ מן אדנ״י היינו המסך שבכלי מלכות, מרגלית יקרא כלילא מכל גוונין כי ע״י הזווג דהכאה נכללה מכל ע״ס של אור הישר המאיר במלכות. אין תפיסה ללא השתתפות התחתון אשר דרכו נתפס הכל.
וזה אמרו (באות רי״ד) דאת י׳ מן הוי״ה לא תפיס וכו', כי ע״ס דאור ישר בלי אור חוזר הם אור בלי כלי והם לא משתנים כלל כי כל השינויים והגוונים הם מן האור החוזר שהוא הכלי. וזה אמרו ואת י׳ מן אדנ״י איהו ספיר וכו' המאירה בכל הגוונים שהם הספירות שנכללו בה ע״י אור חוזר העולה ממנה ממטה למעלה, שהוא ראש המדרגה ומתפשטות ממעלה למטה, בתוך סוף של המדרגה, הן מספירות הימין המאירים ברחמים והן מן הספירות שבקו השמאל.
בת ראשי היא המלכות שמקבלת על עצמה בהתמסרות לעשות רצון העליון. בכך היא מאפשרת את גילוי החכמה גם לתחתונים. עבודת אמונה זו היא סימן יפה לבנים, היינו להבנות השכליות של האדם.