הדף היומי בזוהר חדש הסולם – פרשת בראשית קסט-קעא | השקפה | שיעור 57
בראשית זוהר חדש קסט – קעא שעור 57
ייקוו המים
בבריאת העולם השאיר הקב"ה לנברא מקום לתיקון. בנס הוציא הקב"ה את הארץ מהמים, כלומר את הרצון לקבל, ממקום השפעה מהשפע האין סופי, זה השורש של יש מאין.
מלמד רבי שמעון סוד עצום, שהכח לדחות את האור, לבנות מסך כדי להתגבר על התאווה, כח זה שווה לכוח ההשתוקקות שיש באדם. רק בעומק יכול האדם להתקרב לרצונות הגדולים שלו, ואל לו לנסות לטפל בנפשו בצורה רדודה מעל פני השטח. עליו להתגבר ולדחות סיפוקים שאינו יכול לפעול אותם בקדושה.
כאשר אדם בא באמת להיכנס לרוחניות, עליו להיזהר ולהקפיד על סדר מאד מדויק של החוקים הרוחניים, הם אינם נזילים לפרשנות מדעית, הם חוקים בעולמות העליונים, אותם ניתן להשיג באמונה.
בעולם הגשמי המים מייצגים את האור, את החַיּוּת, האש מייצגת את השמאל, הרצון לקבל. השמים הם אש ומים, מייצגים את המיזוג הנכון של שני הפכים אלו, על ידי קו אמצעי המשלב את הרצון משמאל, עם המים, החסדים מימין, קו עם נטייה ימינה, לאמונה.
ויהי קול מעל לרקיע אשר על ראשם. ויהי קול, זה קולו של יעקב. כשמרבים בתפילה, היא עולה מעל לרקיע אשר על ראשם של החיות, ששם מונחת תפילתם של צדיקים. מי שקולו מגיע רק עד המעיים, עד התאוות, הרצון לקבל, כלומר הקול אפילו לא יוצא ממנו. לעומתו אלו המבקשים את האמת, מנסים לגדול מעבר לעצמם, להתחבר לאין סוף, ולצאת מהמקום הנפשי הצר.
אמר רבי בא, כל מי שרוצה לדעת ולהסתכל בליבו מחכמת המלך העליון, יידע תחילה מהם מים. ומי שרוצה לדעת מהו הקיפאון שבכיסאו, יסתכל בקיום הדבר, שכתוב, ברית מֶלח עולם היא. העיקר הוא הבנת הלב, במורגש להסכים לבוא בביטול בלי גאווה ולבנות לב אוהב. לפעמים אומרים לנו הצדיקים דבר שלא מצליחים להבין, וזו לא בעיה שכלית, אלא אתגר נפשי של לב פתוח לשמוע מה הם מדברים. אדם לא יכול להגיע לתכליתו ללא מידת אברהם, החסד, וללכת מעצמו בחינת לך לך מהפרטיות ובוא לנקודת המים.
טרם מקבלת המלכות אורות של חסדים, היא במצב קיפאון שנק גם מלח. לאחר שעושה תיקון בקו אמצעי, כלומר מסכימה להיות תחת בעלה, והוא ימשול בך, וגם לכי מעטי את עצמך, שיבין הלב שהחסדים חשובים יותר מהתשוקה העצמית, השפעה גדולה מתאווה אישית אשר נמצאת בקיפאון אם לא פועלים את צד האמת.
את התשוקה, בחינת המלח צריך להביא לשיתוף, אך כפוף לימין, לחסדים, לאמונה.