הדף היומי בזוהר חדש הסולם – פרשת בראשית רלב-רלד| מתקדמים| שיעור 78

הדף היומי בזוהר חדש הסולם – פרשת בראשית רלב-רלד| מתקדמים| שיעור 78

בראשית זוהר חדש רלב - רלד שעור 78

שלוש משמרות

 

יש באדם מאבק פנימי בין הרצון הגופני הארצי, לבין רצון הנשמה. כאשר נפטר צדיק הוא מקבל לבושי אור איתם יכול להיכנס לגן עדן. כאשר זוכה אדם לקבל תענוג, עליו לעשות חשבון ולראות שלא לקבל את האור כסיבה, אלא כלוואי מעבודתו בקדושה.

 

תשסו האם הקב"ה נטע ממש את גן העדן? כן. אמר רב יהודה אין מטעותיו כשאר מטעות, והם מובחרים משאר מטעות. הוא היה מטע ה׳. כמ"ש, מטע ה׳ להתפאר. להתפאר בשבחו, שהרואה אותו אומר, אין זה כי אם מטע ה' ולא מאחר. עדן עליון הוא מדרגת חכמה שנותנת לבינה, גן עדן תחתון הוא ז"א שנותן למלכות.

תשסז אמר רבי יעקב בר אידי עכ"פ מטע ה׳ הוא, שנטע שם כל עץ נחמד למראה. ואיך נטע? שהוציאה הארץ אילנותיה ופירותיה, הוציאה בתחילה בגן העדן, ואח"כ בכל העולם. והקב"ה בחר המקום, והכין אותו, להיות שָׁם לעולם. והוא פוקד אותו ומשקה בטובו מאותו הטוב המושפע מעדן של מעלה. כמ"ש, ישׂבעו עצי ה׳, ארזי לבנון אשר נטע. אלו הם האילנות שבגן העדן.

תשסח שאל רבי חגי את רבי יהודה, גן עדן בארץ למה נצרך, אמר רבי יהודה להנאת הנשמה, שמקבלת מאותו העדן שלמעלה. ולא שכֹּל הנשמות יוכלו לקבל מגן עדן שלמעלה. לאלו שאין נותנים להם רשות לעלות למעלה, יש להם הנאה וחמדה באותו גן עדן שלמטה, ממה שהוא מקבל מלמעלה. ישנן נשמות גבוהות שמגיעות לגן עדן העליון, וגם זה לא במצב קבוע, ויש שחמדתן בגן עדן התחתון

תשסט אמר רבי יהודה בכל ר"ח עולות הנשמות לישיבה העליונה למעלה. ובגן העדן התחתון הזה ישב אדה"ר, והקב"ה שם את האדם שיהיה מִשכנו בו. כמ"ש, וישם שָׁם את האדם אשר יצר. אדם ראשון לא נברא שלם, אלא מרפ"ח ניצוצין ללא לב האבן מתוקן, אותו ניסה לתקן ע"י עצהד"ט.

תשע רבי חייא ורבי יוסי היו הולכים בדרך, אמר רבי יוסי לרבי חייא, הנה למדנו בברייתא שלנו, שכול מה שעושה הקב"ה, בין למעלה בין למטה, כולם חומדים ושוקדים ללכת למינו לפי הטבע שלו. הגוף הולך אחר מינו, לארץ, שמשם הוא נלקח. והנשמה אין לה חמדה, אלא במקום שנלקחה משם, כי כל מה שעשה, חומד אחר מינו. כמ"ש, נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה׳. ולא לעוה"ז, כמו שהגוף חומד. אומר כלתה נפשי, הנפש, מפני שהנשמה מתוקנת, ונתנו לאדם הרגש של נפש שהיא חלק מהנשמה. הנשמה והגוף שואפים כל אחד למקום אחר, והאדם נבחן למי הוא נותן את הממשלה.

תשעא אמר רבי חייא אומר לך דבר שהוא סוד ובני אדם אינם יודעים. הטה ראשו בכה וצחק ואמר אשרי הצדיקים, הנקראים חיים לעולם הבא. שואל, וכי בשביל שהנשמה עומדת בקיומה נחשבים הצדיקים שהם חיים, ​​ שהנשמה נצחית והגוף נרקב בעפר אף על פי שהוא שלם וצדיק. למדנו שהנשמה עומדת בקיומה תמיד ואין מיתה וחיים נוהגים בה, ורק בגוף נוהקים מיתה וחיים. הגוף זז מכוח הנשמה, וכך כל הבריאה נעה בכח הבורא יתברך. השאלה היא עם איזה גוף הנשמה מתנהלת, ככול שהגוף זך יותר, כך יכול הוא להכיל את האור, וכן הגוף הוא המעשה והנשמה הכוונה.

תשעב אלא כך נגזר, כשהצדיק נפטר מהעולם הזה לוקחים לו את תודעת העולם הזה, מזמין לו הקב"ה גוף אחר כשר וטוב, שלא יהיה בזוהמא ולכלוך של גוף הזה הגוף שואל זו היא מה, זו הזוהמא. ובכניסה לגן עדן יש לבוא בבגדי אור ולא בגדי עור, היי בגוף יותר זך, ומכניס בו הנשמה הקדושה ההיא, והקב"ה משרה אותו בקיומו בגוף ההוא בגן עדן שלמטה וגוף ההוא יהיה לצדיקים בעולם האחר שהוא עולם הבא. התפיסה של העולם הזה לא תהיה בגן עדן, לכן צריך אדם להכין עצמו לתודעה שמעבר לזמן ומקום. הגוף נק רצון אותם יש לתקן לרצונות להשפיע שמסתמכים על צורת הנשמה. הרצונות הפרטיים לא יכולים לקשר לנשמה, ויש להימנע משימוש בהם אלא על ההכרח. יש לתקן את הנפש שלא תרצה את הבלי העולם הזה.

תשעג ובכל ראש חודש וראש חודש יוצאים ורואים את הרשעים הנענשים בגיהנם, ז"ש ויצאו וראות בפגרי האנשים הפושעים בי. שואל מאיזה מקום יצאו ומשיב, רבי בא למד שיצאו מגן עדן שלמטה, ולמה, כדי לראות את הרשעים הקב"ה מעלה אותם לישיבה שברקיע בכל שבת ושבת ובכל ראש חודש וראש חודש ז"ש והיה מדי חדש בחדשו.

 

תשעד ר"ש אמר כל שיש בכלל יש בפרט בכל לילה ולילה בחצות כשהאיר הבוקר הקב"ה מחדש יש מאין לצדיקים נשמותיהם, ז"ש חדשים לבקרים רבה אמנותיך. רבי יצחק אמר, אפילו לכל אדם ג"כ שהוא ישן את שנתו בכל לילה בעולם הזה, ונשמתו עולה למעלה, ונמצאת בכמה חובות ועברות לפני הקב"ה, ורבה האמונה שהקב"ה מחזיר את הנשמה לגוף ומחדש אותה, ולמה רבה אמונתך, מפני שרבה אמונתך הוא מחזיר הנשמה אע"פ שהיא חוטאת. רבה אמונתך אומר שהנשמה נצחית, ולכן האמונה בקיום נצחית, אדם מאמין בבורא, בקיום שלו. הקב"ה נטע בנו אמונה נצחית. תפיסת הנברא היא שהקב"ה מאמין בנו שאנו יכולים לתקן. כל וחומר שחייב האדם ללמד זכות על הזולת, לתת לו אפשרות לתקן.

תשעה אמר רבי יצחק המתחייב כסף לחברו, וחברו מוציא לו משכון, שיחזיק בידו, אסור לו להחזיק בו, עד שייתן לו אותו חברו. ואפילו שב"ד נותן לו אותו, אסור שיחזיק בו. כמ"ש, אם חבוֹל תחבול שַׂלְמת רעך, עד בוא השמש תשיבנו לו. אתה לא יכול להחזיק בנשמה אם אינך מאמין שהקב"ה נתן לך אותה כפיקדון

תשעו רבי יהודה ברבי סימון אמר כתוב, וישם שָׁם את האדם אשר יצר. בכלל. כלומר, שלא פירש מה יעשה שם. אח"כ כתוב, ויניחהו בגן עדן לעוֹבדה ולשומרה. איזו עבודה כאן? אלא עבודת הנשמה להשלים אותה בתשלומיה, מה שלא השלימה בעוה"ז.

תשעז רבי שמעון אמר הקב"ה שם את אדה"ר בגן עדן, ונתן לו תורתו לעבוד בה ולשמור מצוותיה. כמ"ש, ועץ החיים בתוך הגן. וכתוב, עץ חיים היא למחזיקים בה. אמר הקב"ה, כשיהיה לו לאדם הנאה בגן הזה, יעסוק בה וישמור אותה. אבל מפני העידונים וההנאות שהיו שם לאדם, לא שמר תורתו, עד שגירש אותו משם

 

בראשית זוהר חדש רלב – רלד שעור 78

שלוש משמרות

יש באדם מאבק פנימי בין הרצון הגופני הארצי, לבין רצון הנשמה. כאשר נפטר צדיק הוא מקבל לבושי אור איתם יכול להיכנס לגן עדן. כאשר זוכה אדם לקבל תענוג, עליו לעשות חשבון ולראות שלא לקבל את האור כסיבה, אלא כלוואי מעבודתו בקדושה.

עדן עליון הוא מדרגת חכמה שנותנת לבינה, גן עדן תחתון הוא ז"א שנותן למלכות. שאל רבי חגי את רבי יהודה, גן עדן בארץ למה נצרך, אמר רבי יהודה להנאת הנשמה, שמקבלת מאותו העדן שלמעלה. ולא שכֹּל הנשמות יוכלו לקבל מגן עדן שלמעלה. לאלו שאין נותנים להם רשות לעלות למעלה, יש להם הנאה וחמדה באותו גן עדן שלמטה, ממה שהוא מקבל מלמעלה. ישנן נשמות גבוהות שמגיעות לגן עדן העליון, וגם זה לא במצב קבוע, ויש שחמדתן בגן עדן התחתון.

לאחר הפטירה הגוף הולך אחר מינו, לארץ, שמשם הוא נלקח. והנשמה אין לה חמדה, אלא במקום שנלקחה משם, כי כל מה שעשה, חומד אחר מינו. כמ"ש, נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה׳. ולא לעוה"ז, כמו שהגוף חומד. אומר כלתה נפשי, הנפש, מפני שהנשמה מתוקנת, ונתנו לאדם הרגש של נפש שהיא חלק מהנשמה. הנשמה והגוף שואפים כל אחד למקום אחר, והאדם נבחן למי הוא נותן את הממשלה.

הגוף זז מכוח הנשמה, וכך כל הבריאה נעה בכח הבורא יתברך. השאלה היא עם איזה גוף הנשמה מתנהלת, ככול שהגוף זך יותר, כך יכול הוא להכיל את האור, וכן הגוף הוא המעשה והנשמה הכוונה.

אלא כך נגזר, כשהצדיק נפטר מהעולם הזה לוקחים לו את תודעת העולם הזה, מזמין לו הקב"ה גוף אחר כשר וטוב, שלא יהיה בזוהמא ולכלוך של גוף הזה הגוף שואל זו היא מה, זו הזוהמא. ובכניסה לגן עדן יש לבוא בבגדי אור ולא בגדי עור, היי בגוף יותר זך, התפיסה של העולם הזה לא תהיה בגן עדן, לכן צריך אדם להכין עצמו לתודעה שמעבר לזמן ומקום. הגוף נק רצון אותם יש לתקן לרצונות להשפיע שמסתמכים על צורת הנשמה. הרצונות הפרטיים לא יכולים לקשר לנשמה, ויש להימנע משימוש בהם אלא על ההכרח. יש לתקן את הנפש שלא תרצה את הבלי העולם הזה.

 

א. מי נטע את גן עדן ואיך נטע?
ב. לשם מה נצרך גן עדן בארץ?
ג. מה ההבדל בין חמדת הגוף לחמדת הנשמה ומהיכן החוק הזה?
ד. מדוע הצדיקים נחשבים לחיים הרי הגוף שלהם נרקב בארץ?
ה.מהי האמירה שאומר אדם בקומו בבוקר רבה אמונתך
ו. כיצד על האדם לשמר את התענוג מהקדושה ומה גורם לאבד תענוג זה? עדכדי שמגרשים את האדם מגן עדן