הדף היומי בזוהר חדש הסולם – פרשת יתרו מג-מה | השקפה |...

הדף היומי בזוהר חדש הסולם – פרשת יתרו מג-מה | השקפה | שיעור 15

זוהר חדש יתרו מג – מה  שיעור 15

ג עולמות מחשבה דבור מעשה

האדם בנוי מהבחינות של מחשבה שהיא הנשמה, דבור צד הרוח, ומעשה שהוא צד הגוף. וכשבאים לפעול יש למצות את שלושת הבחינות הללו. המחשבה תלויה בדבור והמעשה בקשר של שותפות. מעשה נכון תלוי במחשבה ובדיבור. וכך מעשה סתמי שאינו קשור למחשבה והעליונה לא יניב תוצאות שמקרבות לתכלית.

יתרו מציע למשה וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל-הָעָם אַנְשֵׁי-חַיִל יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת. לכאורה אומר לו לבחור אנשים לפי צורתם החיצונית, אנשי אמת שבכתוב ואתה תחזה, ניכרים בצורת הפנים, בחוטם, בקווי המצח, בזקן שעל הפנים, בשערות שמעל לעינים. אך כמובן שאין מדובר בסימנים חיצוניים למרות שיש גם סימנים כאלו, ולא ניתן לאבחן רק עם נתון אחד, אלא על מכלול סימנים.

חכמה היא כח-מה, כאשר מה הוא גימטריה אדם, הוא שם הויה במילוי אלפין, יוד, הא, ואו, הא. כח נלמד מעשרים ושמונה אותיות בפסוק הראשון במעשה בראשית.

כאשר מעבדים מחשבה מעשה ודיבור, זהו סוג של הכאה להוצאה מהכח אל הפועל, הכאה שיוצרת סימנים, לכן יש ללמוד כראוי את הפעולות בחוקים העליונים כדי להוציא מהכח אל הפועל.

כשיש לאדם מחשבה והוא רוצה להוציאה לפועל, חייב הוא לעשות מעשים טובים, דיבור לבד לא מספיק. הכח נמצא בנשמה, והמחשבה צריכה להאיר מה שלמעלה מהדעת ומה שתחת לדעת, כך שניתן גם לתפוס מחשבה של גדולים מאתנו, ולהורידה לתודעה. ויש גם שאדם גדול כמו רב, תופס נקודה עליונה, ע"י שאלה של תחתון, שאפילו לא מודע לדבר.

שאין לך מדרגה הן למטה והן למעלה שלא תמצא בה מחשבה דבור ומעשה שהם בינה תפארת ומלכות, בגלל חוק ההתכללות.